HELSINGIN MUUTETTAVA KANIPOLITIIKKAANSA

Kanit ja muut jäniseläimet ovat osa kaupunkiluontoa ja niiden tarkkaileminen ilahduttaa monia asukkaita. Lisäksi niiden olemassaolo on jo nyt rikastuttanut kaupunkiluonnon eläimistöä mahdollistamalla mm. kettujen, huuhkajien, kärppien ja kanahaukkojen elämisen kaupungin alueella.

On täysin nurinkurista, että samaan aikaan kun ns. citykanit on nostettu jopa Helsingin Design juhlavuoden postimerkkeihin, kaupungin rakennusvirasto listii niitä kaikin mahdollisin keinoin. Kun citykanien määrä vastoin ”virallisia ennusteita” ei olekaan räjähtänyt, on aika muuttaa suhtautumista niihin. Yleinen asenneilmasto on muuttunut selvästi kanimyönteiseksi. Asukkaat ovat moneen otteeseen ilmaisseet vastustavansa kanien tappamista. Tämän tulee näkyä myös kaupungin toimintatavoissa.

Kanien tappamisen sijaan arkoja puita ja pensaita sisältävät alueet, kuten kaupunginpuutarha ja siirtolapuutarha-alueet, olisi ympäröitävä kokonaan jänisverkoilla. Mikäli kaikki kanien metsästämiseen tärvätyt verovarat (n. 300 000 e/vuosi) käytettäisiin arkojen alueiden ympäröimiseen suojaverkoilla, puut ja puutarhat voitaisiin suojata nopeasti ja pysyvästi aiheuttamatta kärsimyksiä eläimille. Lisäksi mahdollisia kanituhoja voidaan välttää istuttamalla puistoihin sellaisia kasveja ja pensaita, joita jäniseläimet eivät mielellään nakertele. Ympäristökeskuksen Lumo-ohjelmakin edellyttää, että kaupungin tulee suosia viheralueilla kotimaisia puita, pensaita ja niittykasveja.

Kaupunkikanien lahtaaminen vahingoittaa Helsingin mainetta luonto- ja ympäristöystävällisenä kaupunkina. Helsinkiläiset arvostavat kaupunkiluonnon monimuotoisuutta. Siihen kuuluvat myös jäniseläimet ja niiden saalistajat kuten ketut, huuhkajat, kärpät ja kanahaukat.

Helsingin tulee muuttaa kanipolitiikkaansa ja lopettaa jäniseläinten tappamisen ja keskittyä puistojen suojaamiseen nykyistä tehokkaammin.

 

Hannele Luukkainen

Kommentointi on valitettavasti estetty.