KANSANTALOUSTIEDE VAI KANSAN TALOUSTIEDE ?

Vaalipaneeleihin osallistuneena ja puolueiden kannanottoja seuranneena olen jälleen kerran äimänkäkenä siitä miten heikko taloustietämys jopa oppositiopuolueiden johtajilla on.

Urpilainen puhuu takuuksista, kun ei selvästikään erota takuita ja vakuuksia toisistaan. Heinäluoma ja Urpilainen vaativat vieläkin sijoittajanvastuuta väliaikaisen kriisirahaston lisäehdoksi, vaikka systeemi on lyöty lukkoon jo ajat sitten, eikä siihen voi enää liittää mitään lisäelementtejä.  Samoin he vaativat Portugalille ”hallittua” velkajärjestelyä, vaikka kaikki tietävät, että velkajärjestelyä ei kukaan voi hallita.  Mutta jos halutaan, että Suomessakin asuntolainojen korot nousevat pilviin ja vienti tyrehtyy ja työpaikat kaatuvat, niin astutaan sitten demareiden johdattamana hallitsemattomaan Euroopan laajuiseen talouslamaan.

Kovin paljon paremmin käsitteet eivät ole vasemmistoliitonkaan puheenjohtajan hallussa. Puolueen vaalilehdessä otsikko huutaa ”Leikkauslistoja ei tarvita”.  Ja tekstissä Arhinmäki kertoo, että ”säästetään armeijan hankinnoista ja yritystuista ja eläkevakuutusten verohelpotuksista”. – Mitä muuta nämä erät ovat kuin leikkauksia !?!

Molemmat vasemmistopuolueet ovat kilvan kertoneet olevansa köyhien ja eläkeläisten asialla. Olen paneeleissa muistuttanut sekä Heinäluomaa että Arhimäkeä siitä, että Paavo Lipposen I hallitus, jossa oli mukana myös Vasemmistoliitto, otti käyttöön taitetun indeksin.  Paavo Lipposen II hallitus puolestaan poisti kansaneläkkeen pohjaosan.  Ja Heinäluoma poisti koko varallisuusveron ollessaan valtiovarainministeri.

Ihan kirkkaita eivät ole Heinäluoman verolinjauksetkaan, sillä hän haluaa laajentaa kotitalousvähennyksen koskemaan myös kerrostaloja. Todellisuudessa se koskee jo nyt kaikkia asukkaita riippumatta siitä minkälaisessa talossa he asuvat ja asuvatko he vuokralla vai omassa asunnossaan.  Mutta jos hän tarkoittaa sitä, että se pitää ulottaa myös taloyhtiöihin, niin se onkin sitten jo isompi kysymys varsinkin, jos yhtiöt eivät maksa veroja. Verovähennystä on vaikea tehdä, jos ei ole edes maksanut veroja !

Vasemmistoliiton verolinjaukset kertovat siitä, että puolue on himoverottaja.  Juuri kun hallitus on onnistuneesti aloittanut ns. ekologisen verouudistuksen, jossa verotuksen painopistettä on siirretty työn ja eläkkeiden verottamisesta haittojen verottamiseen, vasemmistoliitto haluaa vaihtaa suuntaa ja ryhtyä peruuttamaan.

Vihreät taas haluavat rokottaa lisää pääkaupunkiseudun asukkaita lanseeraamalla ruuhkamaksut/tietullit, joiden tuotolla sitten rahoitettaisiin seudun liikennehankkeita.  Tämä malli olisi todella hölmöläisten hommaa tilanteessa, jossa esim. Helsingin verovaroja muutoinkin siirretään liki kolmen veroprosentin tuoton verran muualle Suomeen verotulojen tasauksen nimissä.  Kun valtio kerran rahoittaa liikennehankkeet muualla Suomessa, niin miksi pääkaupunkiseudun asukkaiden pitäisi maksaa ne omasta pussistaan ?

Vaalipaneeleissa Kepun ehdokkaat ovat olleet sitä mieltä, että on ihan oikein kupata Helsinkiä ja puolue haluaa tehdä niin jatkossakin.

Persut puolestaan haluavat yhtä aikaa sekä vähentää kehitysapua että maahanmuuttoa.  Mikähän viisaus tähän sisältyy ? Hyvin toteutettu kehitysapu vähentää tarvetta maahanmuutolle, koska ihmiset voivat pysyä omissa maissaan.

Jos maallikko ryhtyisi lääkäriksi, häntä syytettäisiin puoskaroinnista.  Kun kansantaloustieteeseen sotketaan poliittisia pyrkimyksiä, sitä kutsuttaneen kansan taloustieteeksi !

Kommentointi on valitettavasti estetty.