SOSIALISMI SKULAA KUUBASSA – VAI SKULAAKO ?

Kuubaa on totuttu pitämään sosialismin elävänä laboratoriona. Fidel Castron noustua valtaan vuonna 1959 Kuuba ajautui Neuvostoliiton syytinkiläiseksi. Fidelin sairastuttua valta siirtyi vuonna 2008 hänen veljelleen Raoulille. Osa kansasta näyttää palvovan johtajiaan, sillä Holginin lentokentältä johtavan tien varressa näkyi talojen porteissa kylttejä Viva Fidel ja Viva Raoul.

Talous

Neuvostoliiton hajottua Kuuba putosi tyhjän päälle, kun Venäjä lopetti sen avustamisen. Siihen asti maa oli ollut lähinnä sokeriruokon toimittaja ja saanut kaikki tarvitsemansa elintarvikkeet ja tavarat ystävältään. Tuolloin siltä loppui sekä ruoka että rahat.

Kuubassa vallitsee edelleen kaikenlainen säännöstely kiintiöineen. Asukkaille jaetaan ruokakuponkeja päivittäisten elintarvikkeidensa hankkimiseen. Esimerkiksi leipää jaetaan vain yksi sämpylä per päivä asukasta kohti. Ruokaa joutuu jonottamaan ja lähes kaikesta on pulaa. Kun kadunkulmaan oli tullut myyntiin kananmunia, siihen kertyi hetkessä noin sadan ihmisen jono. Turisteilta ihmiset kerjäävät saippuaa. Valtiolta voi vuokrata tontin talon rakentamiseksi, mutta rakennustarvikkeita voi joutua odottamaan kymmenen vuotta.

Kuuban työttömyysaste on noin 7 %. Jokin aika sitten se oli yli 10 %, kun virkamiehille jaettiin potkuja urakalla, mutta laajentunut matkailuelinkeino on pystynyt työllistämään lisää väkeä. Työn tuottavuus on liki samaa luokkaa, sillä surkeat liksat eivät houkuttele ketään raatamaan. Maksimikuukausipalkka on alle 40 e ja sitä maksetaan opettajille, insinööreille ja lääkäreille. Käytännössä kuitenkin juuri he hakeutuvat matkailuelinkeinon pariin, koska siinä voi tienata enemmän. Niinpä hotelleissa työskentelee siivoojina, baarimikkoina ja tarjoilijoina sekä liikunnanohjaajina korkeasti koulutettua väkeä. Ei heidänkään palkkansa ole suurempi, mutta turistien maksamat runsaat tipit tekevät elämästä edes vähän siedettävämpää. Valtio kuitenkin vie niistä osansa, vaikka varsinaista tuloveroa ei peritäkään. Valtio verottaa tipeistä, vaikka niitä ei saisikaan. Tuo 40 rahaa muuten riittää tasan kahteen edestakaiseen 70 km pitkään matkaan bussilla.

Kuubassa vallitsee kaksirahajärjestelmä: vaihdettava eli ns. turistipeso sekä ei-vaihdettava eli kansanpeso. Tämä on johtanut kummallisiin tilanteisiin, sillä esim. lentokentällä on kaksi kahvilaa, yksi kumpaakin rahaa varten. Kansanpeson kahvilassa ei myydä kuin appelsiinimehua ja leipiä. Turistipeson kahvilassa saa jopa kahviakin. American Express ei käy koko maassa.

Matkailu on noussut maan pääelinkeinoksi ja vasta sen jälkeen tulevat nikkeli, tupakki, sikarit, rommi, kahvi, lääkkeet ja biotekniikka. Koko turismibusiness on armeijan omistuksessa ja sen johtajana tietty Castro. Rannikon suurimmassa hotellissa, jonka majoituskapasiteetti on 3000, työskentelee 600 ihmistä.

Kuuba on ruvennut jo vähän availemaan ovia markkinataloudelle. Maanviljelijät saavat esimerkiksi myydä tuotantokiintiöt ylittävän osan sadostaan ”vapailla markkinoilla” eli tienvarsikioskeissa. Yksityiset voivat myös perustaa ravintoloita, mutta niissä ei saa tarjota hummeria eikä nautaa, koska niihin on valtion monopoli. Yrittäjyyteen ”kannustetaan” verotuksella siten, että yritystulosta pitää maksaa veroa 50 % ja sen lisäksi 20 % sosiaalikuluja. Isoissa yrityksissä valtio pitää itsellään aina 51 % omistusosuuden.

Liikenne

Lähes kaikki autot ovat valtion omistuksessa. Autojen rekisterikilpien väristä näkee omistustahon: siniset ovat valtion, keltaiset ovat yksityisten, mustat diplomaattien ja oranssit ovat kv. järjestöjen.  Jos sattuu näkemään valkoisen laatan, auto kuuluu joko kaupunginjohtajalle tai kommunistisen puolueen puheenjohtajalle. Valtion autoilla on velvollisuus ottaa ihmisiä kyytiin teiden varsilta. Yleisin kulkuneuvo on hevos- tai aasikärryt, fillareita näkee tosi vähän.

Liikennelait ovat hyvin tiukat ja pienimmästäkin rikkeestä koituu iso sakko tai ajokortin menetys. Tämän vuoden alusta lakeja vielä kiristettiin ja nollatoleranssi astui voimaan.

Kuubassa on hyvin turvallista liikkua, sillä esim. lentokentällä on kolminkertainen turvatarkastus maan sisäisellä lennolla. Lisäksi kenttävirkailijat tarkastavat alinomaa myös toisiaan.

Havanna

Kuuban 11.3 miljoonasta asukkaasta 2.5 miljoonaa asuu Havannassa. Loistonsa aikoina Havanna on ollut ainutlaatuisen upea kaupunki. Nyt tuon loiston tunnistamiseen tarvitaan rajatonta mielikuvitusta, sillä vallankumouksen jälkeen taloja ei ole korjattu. Kun kerrostalon seinään on tullut neliönkokoinen reikä, se on paikattu teippaamalla siihen jätesäkki. Havannan vanha kaupunki on nyt julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi ja kunnostaminen on aloitettu kv. rahoituksella.

Loistoa voi kuitenkin kokea Tropical kabareessa, jossa maan ellei maailman parhaat tanssijat ja laulajat esittävät unohtumattoman shown.

Kaduilla vilistää toinen toistaan nälkiintyneempiä ja sairaampia kissoja ja koiria, joista kukaan ei välitä. Kun yritin saada apua kadulle hylätyille pariviikkoisille kissanpennuille, selvisi, että maassa ei ole yhtään eläinsuojeluyhdistystä ja että eläinsuojelu on tuntematon käsite. Ihmisten asenne on se, että kun ihmisilläkään ei ole ruokaa, miksi he ruokkisivat eläimiä.

Ihmisten elämää vahditaan tarkkaan, sillä jokaisessa korttelissa on oma korttelikomitea, joka sakottaa, jos talojen edustalla on roskaista tai pihoilla lojuu makeaa vettä. Jälkimmäinen siksi, että näin yritetään estää malariahyttysten leviäminen.

Plussia

Maassa on ilmainen terveydenhoito ml. hammashoito. Se kattaa myös sukupuolenvaihtoleikkaukset. Myös koulutus on ilmaista ja kulttuuripalvelut hyvin edullisia. Laki kieltää kaikki ilotulitukset ja raketit.

Kuuba on ihanteellinen lomakohde verrattuna esim. moneen Aasian tai Afrikan maahan, koska ei tarvita malarialääkitystä ja meri ja rannat ovat vielä puhtaat. All inclusive hotelleissa pöydät notkuvat herkkuja kuin SAK:n vaalimainoksessa. Hotelleissa työskentelee huippukoulutettuja ja kielitaitoista väkeä.

Veikkaan, että Kuuban sosialismin varaan rakennettu korttitalo kestää korkeintaan niin kauan kuin Castrot elävät.

Valokuvia Kuuban matkaltani voi katsella osoitteessa: www.facebook.com/hanneleluukkainen

Kommentointi on valitettavasti estetty.